29/2/08

Ενα χωριό στην Αλάσκα...

....«βάζει χέρι» σε 20 ενεργειακούς γίγαντες

Ενα μικρό παράκτιο χωριό στην Αλάσκα στέλνει τώρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο πέντε πετρελαϊκές εταιρείες, 14 εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τη μεγαλύτερη επιχείρηση λιθάνθρακα της χώρας, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για τη συμβολή τους στα δεινά που το έπληξαν, καθώς το χωριό αυτό υποχρεώνεται να μεταφερθεί ουσιαστικά, μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η βίαιη αλλαγή του αρκτικού κλίματος.

Η αγωγή που κατέθεσαν δικηγόροι για το χωριό Κιβαλίνα ( φιλοδοξεί να γίνει τροχοπέδη για εταιρείες όπως οι ΒΡ America, Chevron, Peabody Energy, Duke Energy και Southern όσον αφορά τη συμβολή τους στην ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου με την εκπομπή εκατομμυρίων τόνων αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο ή, στην περίπτωση της Peabody, για τα μεγάλα ποσοστά άνθρακα. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες αυτές μαζί με τις ExxonMobil, American Electric Power και ConocoPhilips κατηγορούνται για συνωμοσία.

«Εγινε μια μακρά εκστρατεία από εταιρείες παροχής ενέργειας και παραγωγής άνθρακα και πετρελαίου, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σε σχέση με την επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη», αναφέρεται στην αγωγή. Η εκστρατεία αυτή συνέβαλε στο να σχηματίσει ο κόσμος και τα θύματα που πλήττονται από τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου λανθασμένη εντύπωση, αφού πείσθηκαν εν πολλοίς βασιζόμενοι σε παραπλανητικά στοιχεία που τους προσφέρθηκαν απλόχερα ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν οφείλεται στον άνθρωπο, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η Κιβαλίνα, ένα χωριό 400 κατοίκων σε έναν ύφαλο μεταξύ της Θάλασσας Τσούκτσι και δύο ποταμών, χτυπήθηκε ανηλεώς από κύματα που σε παλιότερες, πιο ψυχρές περιόδους, μπλοκάρονταν από τους πάγους της θάλασσας. Η καταστροφή που συντελέστηκε προκάλεσε διάβρωση σε μεγάλη κλίμακα και σήμερα σπίτια και κάθε μορφής κτίρια κινδυνεύουν να βρεθούν στη θάλασσα. Το προϋπολογιζόμενο κόστος μεταφοράς του χωριού ανέρχεται σε 400 χιλιάδες δολάρια.

Πάντως, δύο παρόμοιες αγωγές που είχαν κατατεθεί, μία εναντίον έξι αυτοκινητοβιομηχανιών και η δεύτερη εναντίον επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, απορρίφθηκαν από τους ομοσπονδιακούς δικαστές, οι οποίοι επικαλέστηκαν το γεγονός ότι πρόκειται για πολιτικές υποθέσεις και τώρα έχει ασκηθεί έφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: