29/3/08

Οι συνθήκες στην παγωμένη ήπειρο

Οι θερμοκρασίες του αέρα πάνω από ολόκληρη την παγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής έχουν αυξηθεί τρεις φορές γρηγορότερα από τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 30 ετών. Κι ενώ έχει αποδειχθεί μια αναμφισβήτητη γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας στην ανταρκτική χερσόνησο, το κομμάτι του εδάφους που προεξέχει προς τη Νότια Αμερική, η τάση αυτή ήταν πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί όπως στην υπόλοιπη ήπειρο.
Οι νέες μετρήσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, γι αυτό και οι επιστήμονες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την κατανόηση του φαινομένου των μεταβολών της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική, δεδομένου ότι συγκρατεί αρκετό νερό στους πάγους της, ικανό να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας έως και 60 μ.
Η ανάλυση των στοιχείων που πάρθηκαν από μετεωρολογικά μπαλόνια από το 1971 μέχρι το 2003, από επιστήμονες της Βρετανικής Έρευνας της Ανταρκτικής (BAS), έχει δείξει ότι όχι μόνο τα κάτω στρώματα της ανταρκτικής ατμόσφαιρας θερμαίνονται, αλλά ότι γίνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό που παρατηρείται οπουδήποτε αλλού στη Γη.
Οι θερμοκρασίες στην τροπόσφαιρα - τα χαμηλότερα 8 km της ατμόσφαιρας - έχουν αυξηθεί από μεταξύ 0.5 C και 0,7 C ανά δεκαετία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 30 ετών.
Αυτή η υπογραφή της αλλαγής του κλίματος είναι τρεις φορές ισχυρότερη από το μέσο όρο που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, κάτι που δείχνει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου ασκεί μια ανώμαλη επίδραση και ότι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη για την Ανταρκτική.Είναι ήδη γνωστό ότι οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται απότομα, αλλά με εξαίρεση την ανταρκτική χερσόνησο, τα στοιχεία για το νότιο παγοκάλυμα είναι πιο μικτά.Αν και η ανταρκτική χερσόνησος έχει ζεσταθεί πάνω από 2.5 C κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 50 ετών, οι περισσότερες μετρήσεις της επιφάνειας έδειχναν ότι δεν είχε γίνει καμία έντονη αλλαγή της θερμοκρασίας κάπου αλλού στην ήπειρο, ενώ μερικές μετρήσεις είχαν δείξει και μια μικρή ψύξη.Η νέα όμως έρευνα, με επικεφαλής τον John Turner, του BAS, δείχνει ότι ο αέρας επάνω από την επιφάνεια της Ανταρκτικής θερμαίνεται σίγουρα, με τρόπους που δεν προβλέπονται από τα μοντέλα του κλίματος και που δεν μπορούν ακόμα να εξηγηθούν.

"Η γρήγορη θέρμανση της επιφάνειας της Ανταρκτικής Χερσονήσου και η ενίσχυση της παγκόσμιας θέρμανσης πάνω από ολόκληρη την ήπειρο δείχνει την πολυπλοκότητα της αλλαγής του κλίματος", είπε ο Δρ Turner.

"Τα αέρια του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην Ανταρκτική από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί".
Η δε θέρμανση του αέρα πάνω από την ανταρκτική θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις χιονοπτώσεις στην Ανταρκτική και στην στάθμη της θάλασσας. Τα σημερινά κλιματικά μοντέλα δεν αναπαράγουν αυτή την θέρμανση, δείχνοντας έτσι τις αδυναμίες τους να αντιπροσωπεύουν το ανταρκτικό σύστημα του κλίματος. Το επόμενο βήμα μας είναι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα πρότυπα."Τα μετεωρολογικά μπαλόνια με τα οποία συλλέχθηκαν το στοιχείο έρχονται καθημερινά από πολλούς ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής από το 1957. Αυτά τα μπαλόνια φέρνουν όργανα γνωστά ως ραδιοβολίδες, τα οποία μετρούν τη θερμοκρασία, την υγρασία και τους ανέμους σε ύψη 20 km και πάνω.Τα στοιχεία από τις ραδιοβολίδες έδειξαν άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη την τροπόσφαιρα κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών, ενώ η στρατόσφαιρα είναι πιο παγωμένη.Υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα στοιχεία ότι τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, δημιουργούν ένα κάλυμμα για τη γη που παγιδεύει τη θερμότητα σε χαμηλότερα επίπεδα, θερμαίνοντας την τροπόσφαιρα και την επιφάνεια, ενώ ψύχεται το πάνω στρώμα της στρατόσφαιρας.Η μελέτη είναι η τρίτη που δημοσιεύεται τον Μάρτιο και υποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική είναι πιθανό να είναι εντονότερα από όσο είχε προβλεφθεί συχνά.Η έρευνα έχει δείξει ότι η τήξη του παγοκαλύμματος της Γροιλανδίας, στην Αρκτική, θα μπορούσε να φέρει μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. που θα αποσταθεροποιήσει τα ανταρκτικά παγόβουνα, ενώ τα δορυφορικά στοιχεία της NASA έχουν παρουσιάσει τα εσωτερικά τμήματα του πάγου να λεπταίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: