17/4/08

Δυσοίωνη πρόβλεψη για την άνοδο των υδάτων

Έως και 1,5 μέτρο προβλέπει ότι θα ανέβουν τα επίπεδα της θάλασσας μέχρι το τέλος του αιώνα νέα επιστημονική ανάλυση.

Η πρόγνωση, που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο στη Βιέννη, είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερη από αυτή που είχε γίνει πέρυσι κατά τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια τέτοιου μεγέθους άνοδος των θαλάσσιων υδάτων θα έχει μείζονες επιπτώσεις σε χώρες που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και ταυτόχρονα δεν διαθέτουν τους πόρους να κατασκευάσουν συστήματα αντιμετώπισης, όπως το Μπαγκλαντές.

Η ερευνητική ομάδα δεν είναι η πρώτη που θεωρεί πολύ συντηρητική την πρόβλεψη της IPCC για μέση αύξηση των επιπέδων των υδάτων κατά 28-43 εκ. μέχρι το 2100. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή δεν κατόρθωσε να συμπεριλάβει την παράμετρο της επιτάχυνσης του λιωσίματος των πολικών πάγων –που οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας-, επειδή οι διαδικασίες που εμπλέκονται δεν είναι πλήρως κατανοητές από τους επιστήμονες.

Η νέα ανάλυση πραγματοποιήθηκε από μία βρετανο-φινλανδική ομάδα που δημιούργησε ένα υπολογιστικό μοντέλο το οποίο συνδέει τα επίπεδα της θερμοκρασίας με τα επίπεδα της θάλασσας τις δύο τελευταίες χιλιετίες.

«Για τα τελευταία 2.000 χρόνια, τα επίπεδα της θάλασσας ήταν πολύ σταθερά, η διακύμανση ήταν μόλις περίπου 20 εκ.», εξήγησε η Svetlana Jevrejeva από το Ωκεανογραφικό Εργαστήριο Proudman, στο Λίβερπουλ. «Μέχρι το τέλος του αιώνα, προβλέπουμε ότι θα αυξηθεί κατά 0,8 μ.-1,5 μ. Η ταχεία άνοδος στα επόμενα χρόνια συνδέεται με το γρήγορο λιώσιμο των πάγων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: