26/4/08

Λίμνη στη Γροιλανδία μετατράπηκε σε γιγαντιαίο καταρράκτη

Ασταθές τοπίο

Η λίμνη είχε σχηματιστεί στην επιφάνεια του παγετώνα από το λιώσιμο του πάγου (φωτ. αρχείου)



Για περίπου μία ώρα, η Γροιλανδία απέκτησε τον δικό της πανίσχυρο καταρράκτη, καθώς μια λίμνη που σχηματιζόταν από το λιώσιμο του πάγου στην κορυφή ενός παγετώνα άδειασε απότομα μέσα από ρωγμές. Η ροή του χείμαρρου ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από του Νιαγάρα, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η λίμνη στη δυτική άκρη του παγωμένου καλύμματος της Γροιλανδίας κάλυπτε έκταση 5,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων όταν άρχισε να αδειάζει τον Ιούλιο του 2006, αναφέρουν στο περιοδικό Science Αμερικανοί ερευνητές.

Χρειάστηκε 24 ώρες να αδειάσει και η μέγιστη ροή έφτασε τα 8,7 εκατ. λίτρα ανά δευτερόλεπτο. Συγκριτικά, η ελάχιστη ροή του καταρράκτη Νιαγάρα το καλοκαίρι είναι περίπου 2,8 εκατ. λίτρα ανά δευτερόλεπτο.

Οι ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το νερό από το λιώσιμο του πάγου, που αρχικά σχηματίζει λίμνες πάνω στους παγετώνες, μπορεί στη συνέχεια να επιταχύνει τη διάλυση των παγετώνων καθώς κυλά από ρωγμές μέχρι τη βάση τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: