29/4/08

Πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Μαγνησία

Ως μελος της Πανελληνιας Ενωσης Ερασιτεχνων Μετεωρολογων "HellasWeather" βοηθω και εγω με τους δυο μετεωρολογικους σταθμους μου αυτο το καλοκαιρι στην προληψη και την καταπολεμηση των πυρκαγιων στην περιοχη μου.
Ο Θωμας Γεωργιου σε συνεργασια με το Εθνικο Αστεροσκοπειο Αθηνων (ΕΑΑ) συγκεντρωνει τα δεδομενα απο ολους τους σταθμους της Ελλαδας (πλην αυτων της ΕΜΥ) και δημιουργησε ενα προγραμμα το οποιο δινει την επικινδυνοτητα εκδηλωσης πυρκαγιας στην περιοχη του σταθμου. Αυτη ειναι μια σημανικη πρωτοπορια καθως οι μεχρι τωρα μετρησεις γινονταν απο τους ελαχιστους σταθμους της ΕΜΥ και τα δεδομενα τους τα συγκεντρωνε η Πολιτικη Προστασια.
Στα χερια μας τωρα εχουμε ενα ισχυρο εργαλειο και για την καταπολεμηση των πυρκαγιων μετα την εκδηλωση τους. Οι σταθμοι αναφερουν ανα 10 λεπτα την θερμοκρασια, την διευθυνση και την ταχυτητα των ανεμων, την υγρασια και δινουν 24ωρη με 48ωρη προβλεψη του καιρου αυτοματα! Στην Μαγνησια πλεον υπαρχουν 12 ερασιτεχνικοι αλλα με επαγγελματικες λειτουργιες σταθμοι: Στην Ν.Ιωνια, στο Βολο, στην Πορταρια, στην Ζαγορα, στον Πτελεο, στο Πηγαδι Πτελεου, στην Σκιαθο και στην Σκοπελο και ελπιζουμε συντομα να μπορεσουμε να τοποθετησουμε 2 νεους αυτοματους σταθμους στην Κατω Γατζεα και στην Αργαλαστη. Μεχρι τον Μαρτιο λειτουργουσε και στα Χάνια Πηλιου ο δικος μου σταθμος αλλα λογω τεχνικων προβληματων τον αποσυνδεσα. Με αυτα τα δεδομενα η Πυροσβεστικη Υπηρεσια θα μπορει να γνωριζει ανα πασα στιγμη την κατευθυνση των πυρκαγιων και τις συνθηκες που υπαρχουν πριν και κατα την διαρκεια της πυρκαγιας, αλλα και τι συνθηκες θα επικρατησουν τις επομενες ωρες.

Τα δεδομενα που αξιοποιουνται δινουν την παρακατω εικονα με τον κινδυνο πυρκαγιας την ωρα που φαινεται η εικονα με κλιμακα: χαμηλη, μεσαια, υψηλη, πολυ υψηλη και ακραια περιπτωση εκδηλωσης πυρκαγιας:



Η συγκεκριμενη εικονα αναφερεται στην περιοχη του Βολου και παιρνει τα δεδομενα απο τον σταθμο μου στην Ν.Ιωνια Βόλου.

Ο χαρτης για την Ελλαδα βρισκεται εδω: http://www.metar.gr/el/map_fire.php

2 σχόλια:

Never-nobody-nothing είπε...

Σταυρο ο Χαρτης αυτος εχει γινει πλεον απαραιτητο εργαλειο πολλων ανθρωπων.Σημερα ακουσα απο ραδιοφωνικο σταθμο της Θεσσαλονικης να αναμεταδιδει αυτα τα στοιχεια.Κι ο Αντεννα το πρωι αναμεταδιδει το χαρτη του Θωμα.Και πιστευω οτι φετος το καλοκαιρι θα ειναι το σημειο αναφορας ολων μας.Συγχαρητηρια για τους σταθμους σου.Αληθεια τι εγινε με το σταθμο στα Χανια?Απεγκατασταθηκε λογω ελλειψης Adsl?Ηταν πολυ ενδιαφερον σταθμος και για το καλοκαιρι αλλα πιο πολυ για το χειμωνα.Ελπιζω κι εγω καποτε να αποκτησω το σταθμο μου.

Stavros Dafis είπε...

Αγαπητε never-nobody-nothing, ο σταθμος στα Χανια ειχε καποια τεχνικα προβληματα επειτα απο τα 2,5 μετρα χιονιου τον Φλεβαρη (ο αισθητηρας βραχηκε και το ανεμομετρο εσπασε). Συντομα πιστευω ομως οτι θα ξαναβαλω σταθμο στο Πηλιο, ψηλοτερα αυτη την φορα (ισως στα 1600m) σε συνεργασια με τους ραδιοερασιτεχνες Μαγνησιας θα γινεται ασυρματα η επικοινωνια με τον σταθμο. Θα δουμε ομως.....γιατι τωρα εχω και εξετασεις...;)